Czy ufasz jedzeniu, które jesz?
Światowy przemysł spożywczy nigdy nie spotkał się z większymi wyzwaniami. Od skażonych produktów mleczarskich do skażonej wołowiny, to jedne z przykładów zaniedbań w zakresie kontroli żywności, które obniżyły zaufania konsumentów do producentów żywności.
Bezpieczeństwo żywności jest czymś, co zazwyczaj bierze się za pewnik. Kiedy przeszukuje się półki supermarketów aby wybrać odpowiednie produkty w czasie cotygodniowych zakupów, ufamy - i mamy prawo oczekiwać - że zawartość opakowań żywnościowych na półce będzie zgodna z informacjami na etykiecie. Pochodzenie żywności jest czymś, o co rzadko pytamy, ale czy wszystko, co jemy i pijemy naprawdę jest tym, za co się je podaje?
Skandal związany z koniną zniszczył zaufanie konsumentów do przemysłu spożywczego. Wydostały się na światło wszystkie kwestie bezpieczeństwa żywności i przestępczości na rynku żywności, odsłaniając potencjalne podziały w coraz bardziej złożonych łańcuchach dostaw przemysłu spożywczego.
Walcząc z fałszowaniem żywności
Oszustwa żywnościowe istnieją już od dłuższego czasu, a sumy są ogromne. Według Stowarzyszenia Producentów spożywczych konsekwencje takiego oszustwa mogą kosztować sprzedawców żywności do 15 mld USD rocznie. Zamienianie składników żywności jest powszechną praktyką na całym świecie. Ale skala oszustw może przytłaczać. We Włoszech na przykład, gorszy jakościowo olej z oliwek był sprzedawany jako doskonała extra-virgin oliwa z oliwek; w Stanach Zjednoczonych, Food and Drug Administration ostrzega konsumentów, że ser oznaczony jako "100% parmezan" może być zmieszany z tańszymi zamiennikami, takimi jak gorszy jakościowo ser, a nawet miazgą drzewną.
Tworzenie z gorszych składników to jedno, ale oszustwa żywności mają znacznie ciemniejszą stronę. W 1980 roku setki ludzi zmarły z powodu zanieczyszczonego oleju spożywczego w Hiszpanii, a ostatnio w Chinach w przemyśle chemicznym "melamina" została znaleziona w mleku w proszku dla niemowląt, co doprowadziło do wypadków śmiertelnych i tysięcy zachorowań wśród dzieci.
W ciągu ostatnich dziesięcioleci łańcuch dostaw żywności stawał się coraz bardziej skomplikowany i wiele dzisiejszych produktów żywnościowych wielokrotnie przekracza granice kraju. Wraz z rosnącą populacją świata - oraz przez to jak świat staje się coraz bardziej złożony i powiązany wewnętrznie - istnieje oczywista potrzeba ujednolicenia przepisów na poziomie międzynarodowym.
Oszustwa żywnościowe stały się bardziej skomplikowane i trudniejsze do wykrycia, stawiając prawodawców przed jeszcze większym wyzwaniem. W następstwie skandalu z koniną, władze pozostawiono same w ich wysiłkach stworzenia skoordynowanych działań do walki z przestępczością.
Najlepsze w swoim rodzaju
Skala wyzwania jest ogromna. Duże supermarkety magazynują tysiące różnych produktów spożywczych, a mniejsze przedsiębiorstwa spożywcze nie mają środków na ochronę swoich łańcuchów dostaw. Wraz z rosnącą presją aby produkować niedrogie jedzenie, rośnie pokusa oszczędzania na zdrowiu, bezpieczeństwie i jakości, co z kolei zwiększa presję na rządy i organy nadzoru. Jakie więc wnioski zostały wyciągnięte od 2013 roku i co można zrobić, aby przywrócić zaufanie?
ISOfocus poprosiło ekspertów branżowych o określenie swoich perspektyw w tych sprawach i co należy zrobić, aby odzyskać zaufanie konsumentów i zapewnić, że żywność, którą kupujemy jest zdrowa i pożywna - i jak rodzina norm ISO 22000 może pomóc.
Jednostki certyfikujące odgrywają kluczową rolę w działaniach na rzecz poprawy bezpieczeństwa systemów żywnościowych. Certyfikat Food obiecuje wyższe standardy i przejrzystość, ale czy jest to skuteczna broń w walce z oszustwami żywności?
FSSC 22000 System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności (FSMS) podzielony na etapy procesu certyfikacji pomagają firmom produkować bezpieczną żywność i zdobywać zaufanie klientów. System został zaprojektowany w celu zapewnienia firmom z branży spożywczej certyfikacji FSMS opartej na standardzie ISO, który jest rozpoznawany przez Global Food Safety Initiative i obejmuje auditu przez jednostki certyfikujące akredytowane ISO / TS 22003, które obejmują wymogi normy ISO / IEC 17021.
Aldin Hilbrands, Dyrektor Techniczny FSSC 22000 twierdzi: "Popieramy firmy spożywcze z najlepszymi w swojej klasie zasadami
i przepisami, określonymi w globalnym systemie certyfikacji FSSC 22000, do produkcji bezpiecznej żywności i zdobywania zaufania swoich klientów."
Twierdzi, że lepsza współpraca publiczno-prywatna musi przejść długą drogę w celu przywrócenia zaufania i zapewnienia jakości i integralności marki. Władze publiczne i sektor prywatny chcą chronić zdrowie konsumentów ", ale w wielu krajach strony te nie działają jeszcze na tyle blisko, aby zapewniać bezpieczeństwo żywności w sposób bardziej skuteczny i efektywny".
W sytuacji, gdy rządy i organy regulacyjne są pod coraz większą presją utrzymania standardów bezpieczeństwa i zdrowia należy pamiętać, że FSSC 22000 jest coraz częściej wykorzystywane przez rządy w Ameryce Północnej i Europie w celu odkrycia lepszych sposobów wyrównywania starań. Hilbrands mówi. Ponadto dodaje; "planuje się aby niezapowiedziane audytowe włączyć do cyklu certyfikacji systemu ", co przyczyni się również do zapewnienia integralności produktu.
źródło: http://www.iso.org/iso/home/news_index/news_archive/news.htm?refid=Ref2095