Opublikowano dodatkowe moduły dla BRC Food Safety Standard wersji 7
Opublikowano kilka nieobowiązkowych modułów dla BRC Food Safety Standard wersji 7. Każdy z nich został tak zaprojektowany aby zmniejszyć liczbę auditów odbywających ze względu na położenie geograficzne czy specyficzne wymagania klientów. Będzie to możliwe dzięki uwzględnieniu tych specyficznych aspektów w trakcie auditu BRC.
Dostępne są następujące dobrowolne moduły:
- moduł 8 (Traded Goods), który ma zastosowanie do produktów spożywczych, które zazwyczaj wchodzą w zakres BRC Global Standard Food Safety wersja 7, ale nie są produkowane, dalej przetwarzane czy pakowane w miejscu przeprowadzania auditu
- moduł 9 (Zarządzanie Materiałami przeznaczonymi do kontaktu ze zwierzętami i paszą dla zwierząt), który ma zastosowanie do producentów żywności, których głównym celem jest produkcja artykułów spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Zakres modułu obejmuje wszystkie produkty spożywcze, które nie są przeznaczone do spożycia przez ludzi i które dostarczane są bezpośrednio lub pośrednio do wykorzystania w łańcuchu żywienia zwierząt hodowlanych.
- moduł 10 (GLOBAL G.A.P.), przeznaczony dla łańcucha dostaw, moduł ten został opracowany we współpracy z Global G.A.P., aby umożliwić producentom żywności i producentom opakowań dla świeżych produktów, wniesienie wniosku o uznanie oryginalnego pochodzenia ich wyrobów zgodnego z Global G.A.P.
Źródło: http://www.brcglobalstandards.com